Valjevo

Valjevo je grad u Srbiji, sedište Kolubarskog upravnog okruga. Nalazi se u Zapadnoj Srbiji, u Kolubarskom okrugu, na nepunih 100 km jugozapadno od Beograda a samo na 30km od Vaših Čarobnih apartmana. Gradsko jezgro smešteno je u kotlini kroz koju protiče reka Kolubara. Valjevo spada među veća i razvijenija naselja u Srbiji. Prema popisu iz 2011. godine, grad Valjevo ima 59.073 stanovnika, a cela opština Valjevo ima 90.312. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 185 m.

 

Tokom istorije srpskog naroda Valjevci su često imali istaknutu ulogu u pokretima za nacionalno oslobođenje, ali, pored vojskovođa i narodnih vođa, znatan je i broj značajnih književnika, umetnika i naučnika poreklom iz Valjeva. Istovremeno, ovaj grad se svrstava i među najstarija gradska naselja Srbije. Ime Valjevo se po prvi put sreće u jednom dokumentu sačuvanom u Historijskom arhivu u Dubrovniku, a datiranom na 1393. godinu. Od tada naselje ima šest stotina godina potvrđenog kontinuiranog postojanja. Tokom vekova je grad doživljavao uspone i padove u njegovom istorijskom razvoju. U prošlim vremenima, prolazeći kroz ove krajeve različiti putopisci su Valjevo nazivali, gradom, varošju, kasabom, pa i selom.

 

Naravno, reč je o stanju koje su oni u trenutku svog prolaska kroz valjevsku kotlinu zaticali na terenu, kao i odrednicama zasnovanim na iskustvu stečenom u kulturama iz kojih su ponikli, ali, u mnogim slučajevima, može biti i reč o terminologiji koja se tokom vremena menjala, označavajući u određenom periodu jedan, a kasnije drugi pojam.

 

Postavka Seča knezova u muzeju „Muselimov konak“. Muselimov konak je najstarija sačuvana zgrada u Valjevu, koja datira s kraja 18. veka.

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg

Valjevo nosi neuobičajen nadimak Grad sa dve čaršije. Jedno naspram drugog, sa dve strane Kolubare suprotstavljena su dva lica. Staro jezgro Tešnjar, koje čuva dah orijenta, u kontrastu je s današnjim centrom grada, izgrađenim u ljupkom evropskom stilu, sa prostranim trgovima i cvetnim lejama.

Ne propustite Knez Miloševu ulicu, koja danas predstavlja glavni trgovački centar grada. U njoj možete uživati u nekom od mnogobrojnih kafića, poslastičarnica ili prodavnica. Zaputite se i u Karađorđevu ulicu, koja krije brojne bisere Valjeva: glavni trg, zgradu Gradske uprave, biblioteku i park sa divnom fontanom.

Izvor:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Ваљево

https://bookaweb.com/sr/blog/sta-videti-i-raditi-u-valjevu