Mionica

Mionica se nalazi u zapadnom delu naše zemlje, samo 70 kilometara od glavnog grada, 20 kilometara od Valjeva i 10 kilometara od Banje Vrujci.

 

Kroz grad protiče reka Ribnica koja se proteže od ogranaka Maljena i Suvobora na severu sve do desne obale Kolubare.

Mionica teritorijalno graniči s opštinama Ljig, Lajkovac, Valjevo, Gornji Milanovac i Požega. Ima ukupno 36 naselja sa oko 17.500 stanovnika.
U samom gradu, koji je i kulturno, političko i privredno središte opštine, živi preko 3000 stanovnika.

 

Najpoznatija Mionička sela su: Struganik, Sanković, Maljević, Komanice, Mušić, Tolić, Osečenica, Rakari, Radobić i Vrtiglav. Zbog prirodnih blaga i lepota koje Mionica posjeduje, ponosno nosi epitet – BISER ZAPADNE SRBIJE.

 

Uz bogatu turističku ponudu koju nudi, ova opština svake godine povećava broj turista koji dolaze iz svih delova naše zemlje, ali i izvan njenih granica, kako bi uživali u svim blagodatima koje pruža.

 

Toplice Vrujci, Lepenica, rodna kuća Živojina Mišića, spomenik prirode Ribnica, crkve i samostan samo su neka od mesta koja ulepšavaju ovaj grad. Osim veličanstvenih prirodnih krajolika, mionički kraj poznat je i po najboljoj rakiji od šljiva, ukusnim tradicionalnim srpskim gastronomskim specijalitetima i gostoprimstvu sugrađana.

 

Izvor:

Wikipedia

https://www.opanak.rs/mionica-biser-zapadne-srbije/

http://www.mionica.eu/mionica.html

https://www.banjavrujci.info/banja-vrujci/okolina-turisticke-atrakcije/mionica

Kratka istorija Mionice : Proglašenje Mionice gradom

 

Sredinom 19. veka Mionica postaje središte Kolubare i sedište kolubarskog okruga. Bilo je to zlatno doba ovog kraja jer se odvijao celokupni ekonomski razvoj Mionice. Prvi stanovnici ovog mjesta bili su trgovci, zanatlije i i ugostitelji.

U to su vreme lokalne vlasti uložile velike napore kako bi uverile državne vlasti da svojoj Mionici dodele status grada. Lokalne vlasti podnele su svoj prvi zahtev za proglašenje Mionice gradom Ministarstvu unutrašnjih poslova Kneževine Srbije 1877, a zatim ponovno 1891. godine. Oba ova zahteva državna su bila odbijena.

Svoj veliki san i cilj ostvarili su u januaru 1895. godine, kada je Mionica ukazom kralja Aleksandra Obrenovića proglašena gradom.

 

Među najposjećenijim atrakcijama regije u Mionici je manifestacija “Vrujački izvori”

Period manifestacije : od 12 – 17. avgusta godinama unazad podižu broj posetilaca .

 

Mišićevi dani je kulturno-turistička manifestacija, posvećena Živojinu Mišiću, koja se organizuje u Mionici. Od kada su 1997. godine stanovnici Mionice odabrali dan rođenja svog slavnog sugrađanina za Dan opštine Mionica, od tada počinje i traje manifestacija. Mišićevi dani tradicionalno počinju polaganjem venaca na spomenik Živojinu Mišiću i podizanjem zastave Manifestacije na trgu vojvode Živojina Mišića.

 

Ovaj kulturni i turistički događaj okuplja poznate umetnike, kulturne i naučne radnike, a tokom manifestacije organizovane su književne večeri u biblioteci „Milovan Glišić” i Kulturnom centru Mionica, izložbe, dečije predstave, fudbalski, košarkaški, odbojkaški i šahovski turniri.

Tokom „Mišićevih dana” održava se Veliki dečiji maskenbal – posle defilea učesnika maskenbala sledi izbor najlepše maske.

 

Spomenik ustanicima Kolubarske kneževine se nalazi u parku u centru Mionice.

Spomenik u bronzi je rad vajara Ota Jovana Loga, visok je tri metra. Na spomeniku se nalaze dva ustanika koji simbolizuju junaštvo i pismenost.

Uskršnji sabor

Sabor mladih Violinista “Ćemane”

i još mnogo toga …