Banja Vrujci

Banja Vrujci je banja u severozapadnoj Srbiji u opštini Mionica u Kolubarskom upravnom okrugu. Smeštena je između Mionice i Ljiga, u dolini između planine Suvobor i reke Toplice. Nalazi se na nadmorskoj visini od 180 metara. Udaljena je 92 kilometra od Beograda. Kroz banju teče rečica Gornja Toplica.

 

Tragovi materijalne kulture i narodnog predanja ukazuju da je prostor oko vrujačkih izvora od davnina bio naseljen. Iz tih vremena datira postojanje vrujačke divlje banje, koja je trajala sve do 1935. godine, kada se Banja pretvorila u narodno lečilište. Protočni Bazeni u Banji Vrujci su jednistveni u Srbiji, zbog vode koja se stalno menja.

 

 

 

Izvor: Wikipedia

U neposrednoj blizini Banje se nalazi mnoštvo turističkih destinacija, izletišta, manastira i kulturno-istorijskih spomenika. U skorije vreme se očekuje završetak spa centra „Prva Nova Banja“ koji će, kada bude završen, predstavljati jedinstveni velnes i spa centar u Srbiji.

Ovde se organizuje manifestacija Vrujački izvori. Ovde se nalaze dečji obrazovni centar Čarobno selo, Opštinsko narodno kupatilo „Vojvoda Mišić” i Crkva Svete Marine u Banji Vrujci.

Očekujemo Vas ….

 

Vaši Čarobni apartmani i prelepa priroda koja daruje