Manastir Ćelije

Manastir Ćelije se nalazi na području sela Lelić na levoj obali reke Gradac. Udaljen je od Banje Vrujci oko 33 km, a od Valjeva 5 km. Prema narodnom predanju manastir je ktitorstvo kralja Dragutina (1276-1282).

Tačno vreme nastanka manastira nije poznato, ali prema opštim istorijskim podacima, manastir potiče iz Srednjeg veka. Narodno predanje vezuje ovaj manastir za doba kralja Dragutina, koji je od 1282-1316. godine upravljao ovim krajevima, a bio je poznat i kao Sremski kralj. Manastir Ćelije, kao manastir kraj sela Lelić se u turskim izvorima pominje 1560. godine, a kroz ceo XVIII vek, Ćelije su središte svih aktivnosti valjevskog kraja. Ugledni monasi ovog manastira imali su velikog udela u dizanju buna protiv Turaka, zbog čega je zloglasni paša Bušatlija početkom 1791. godine zapalio manastir Ćelija zajedno sa 13 crkava valjevskog kraja. U ovom manastiru je sveštenički čin dobio i Hadži Ruvim.

Manastir je poznat po tome što je u njemu živeo arhimandrit dr Justin Popović (1894 — 1979), sveti Ava Justin, Veliki Svetionik Ćelijski, Svesrpski i Svepravoslavni, čiji se grob nalazi na južnoj strani oltara, a po čijoj želji, grob nema drugog spomenika osim ovećeg kamenog Krsta i cveća na humci.

 

Izvor :

Manastir Ćelije — Vikipedija, slobodna enciklopedija (wikipedia.org)

Banja Vrujci Izletišta i okolina